Create Song Styles

willem duin

Discussion started on Dutch - W

montage

New!
Yamaha
willem duin
willem.jpgWilhelmus Jacobus (Willem) Duyn (Haarlem, 31 maart 1937 Emmen, 4 december 2004) was een Nederlandse zanger die furore maakte als Big Mouth van het duo Mouth & MacNeal. Hij viel op door zijn forse bouw en forse beharing (hoofdhaar en baard).
Biografie
In de jaren zestig was hij o.a. zanger bij de "Whiskers" en maakte hij deel uit van de tweede bezetting van de Jay-Jays, met o.a. Cees Kranenburg jr. (drums), Hans Jansen (orgel) en Kees Vennick (sax). Zij waren de opvolgers van de Shadowband en The Jumping Jewels , de begeleidingsband van Johnny Lion. Willem Duyn was daarna ook een bekende diskjockey in een discotheek in Den Helder.
In 1971 vormde de voormalige constructiebankwerker een popduo met Maggie MacNeal.

 In 1972 scoorden zij een internationale hit met het door producer Hans van Hemert geschreven How do you do. Het liedje bereikte in de zomer van 1972 zelfs de top 10 van de Amerikaanse hitparade. In 1974 vertegenwoordigden ze Nederland op het Eurovisiesongfestival met het lied I see a star, waarmee ze de derde plaats behaalden. In eigen land hadden ze hiermee eveneens succes en stonden ze veertien weken in de hitparade.In datzelfde jaar werd het duo ontbonden en trad Duyn verder op met Little Eve (Ingrid Kup, geb. Goor, 11 april 1954) met wie hij ook trouwde. Vanaf 1978 trad hij solo op als Big Mouth, later onder zijn eigen naam. In 1979 behaalde hij een hit met het autobiografische lied Willem, een cover van Darling. Willem kreeg in 1982 een vervolg met het eveneens autobiografische lied Wat een rare man. Duyn nam in 1992 tijdelijk de plaats in van Bennie Jolink, zanger van de band Normaal, toen deze zwaargewond raakte. In september van dat jaar scoorde hij met Normaal nog een bescheiden hit met Woenderbar. Hoewel Duyn nog vele (solo)singles uitbracht, bereikte hij nooit meer het succes dat hij boekte met Mouth & MacNeal.

Duyn was jarenlang woonachtig in Almelo en Wierden, en woonde later in het Drentse plaatsje Roswinkel. Hij kreeg op 67-jarige leeftijd thuis een hartstilstand en overleed onderweg naar een ziekenhuis. Duyn is twee keer getrouwd geweest en had zes kinderen.
Op 21 maart 2012 verscheen over Mouth & MacNeal de biografie "Duo tegen wil en dank", geschreven door de voormalige fanclubvoorzitter Roel Smit.
#1 - May 04, 2017, 03:19:52 PM
« Last Edit: May 05, 2017, 04:42:15 PM by admin »
 

montage

Willem
willem wat heb je grote handen
Career[edit]
During the 1960s Duyn was a popular musician; he had performed in many Dutch bands such as Whiskers and the Jay-Jays. He was also active as a Club DJ at various Dutch nightclubs. In 1971 music producer Hans van Hemert invited Duyn to join his new music group Mouth & MacNeal, together with Maggie MacNeal.


 In 1972 they had their biggest hit How Do You Do, following several successful hits the duo represented the Netherlands at the Eurovision Song Contest in Brighton, with I See a Star that finished third on the night, after 1974 Duyn and MacNeal went solo.

Duyn was also active as an actor, starring in the Dutch television programme Pompy de Robodoll and also lent his voice in voice acting. He provided the voice of King Louie in the Dutch version of The Jungle Book, Scat Cat in the Dutch version of The Aristocats and DeSoto in the Dutch version of Oliver & Company.


#2 - May 04, 2017, 03:23:17 PM
Attachments:

Print

Members:

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


There was an error while thanking
Thanking...