Create Song Styles

Mieke Telkamp

Discussion started on Dutch - M

  • Join Date: Dec 2016
  • Location: Amsterdam
  • Country: nl
  • Thanked: 81564 times
New!
PDF Mid
Mieke Telkamp
mieke telkamp.jpg

Komplete songs in deze Rubriek
01= Waarheen Waarvoor

Mieke Telkamp, pseudoniem van Maria Berendina Johanna (Mieke) Telgenkamp (Oldenzaal, 14 juni 1934 – Zeist, 20 oktober 2016) was een Nederlands zangeres. Ze is Nederland vooral bekend door het lied Waarheen, waarvoor, waarmee ze in 1971 haar comeback maakte.

Telkamp heeft tussen 1953 en 1967 meerdere hits op haar naam geschreven. Ze werd in 1953 bekend met Here in my heart, een lied dat in 1952 door Al Martino werd gezongen.[1] Daarna bracht ze succesvolle nummers uit als Nooit op Zondag en Eb en Vloed. Ook heeft ze veel succes in West-Duitsland gehad, met als grootste hit Prego, prego gondeliere, waarvan bijna een miljoen singles werden verkocht.[1] Als pseudoniem gebruikte ze de naam Mieke Telkamp, omdat haar geslachtsnaam Telgenkamp ongeschikt werd bevonden om in West-Duitsland een carrière op te bouwen.
Ze won in 1957 de eerste prijs, de Gouden Gondel, tijdens het Festival van Venetië. Zij heeft in 1962 aan het Songfestival van Knokke meegedaan en in 1964 in de Snip en Snap Revue gestaan.
In 1967 trok ze zich op doktersadvies met buikklachten terug uit de showbusiness. Maar begin jaren 70 besloot ze om haar carrière nieuw leven in te blazen. Ze trad echter niet meer op in het land en beperkte het zingen tot platen-, radio- en televisiestudio's.
Na Telkamps terugkeer in de muziekwereld behaalde ze het grootste succes uit haar carrière. Ze ontving in 1971 haar eerste gouden plaat voor Waarheen, waarvoor, een nummer in de originele Nederlandse tekst van Karel Hille, geschreven op de melodie van Amazing Grace en waarvan in Nederland meer dan een miljoen exemplaren verkocht werden.[1] Ze nam Waarheen, waarvoor samen met de Hi-Five onder leiding van Harry de Groot op naar een idee van Frank Jansen, die ook de productie deed. Het lied was jarenlang in Nederland het meest populaire lied dat bij uitvaarten gedraaid werd.
Er is een cd verschenen met al haar Duitse successen, getiteld Tulpen aus Amsterdam, waarvan bijna een miljoen platen over de toonbank ging.[1] Telkamp was de eerste Nederlandse zangeres die na de Tweede Wereldoorlog weer in het Duits zong, wat haar in de Duitstalige landen veel waardering heeft opgeleverd. Sinds 1955 verschenen in West-Duitsland vele platen, waarvan Du bist mein erster Gedanke de eerste was. Haar eerste Duitse titel Morgen komm' ich wieder werd in 1953 alleen in Nederland uitgebracht en werd een groot succes.
Telkamp was in 1978 de eerste persoon uit de showbusiness die werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 1990 trad ze voor het laatst officieel op.[2]
In augustus 2008 verscheen een dvd met de titel Alles voor jou, waarop van 40 liedjes beeldregistraties staan uit de periode 1959-1989.
Op 13 december 2008 werd aan Telkamp een Diamanten Award uitgereikt bij Omroep MAX, voor de verkoop van 1 miljoen exemplaren van Waarheen, waarvoor.
Op 10 maart 2011 nam ze bij Omroep MAX definitief afscheid van het grote publiek en leefde sindsdien teruggetrokken in Zeist. In 2016 overleed ze op 82-jarige leeftijd.
#1 - February 02, 2017, 12:43:44 AM
« Last Edit: February 03, 2017, 10:22:47 AM by admin »
 
Yamaha Genos, Yamaha FMC 10 footcontroller
KRK  6 Studio Monitors


  • Join Date: Dec 2016
  • Location: Amsterdam
  • Country: nl
  • Thanked: 81564 times
New!
PDF Mid
Waarheen WaarvoorMieke Telkamp - Waarheen, Waarvoor
refr.:
Waarheen leidt de weg die we moeten gaan
Waarvoor zijn wij op aard
Wie weet wat er is achter ster en maan
Hoe lang duurt nog de nacht

Waar ligt het land waar we mogen zijn
En wat is de taak die ons wacht
Waar is de geest die met ons leeft
Die ons de vrede geeft

Waar staat de poort die ons binnen laat
En die ons ook beschermt
Hoe veel offers werden er gebracht
Toch nog blijft het nacht

Waar dan is het licht op ons duistere pad
De hand die ons geleidt
En hoe lang, ja hoe lang nog duurt de tijd
Dat wij zijn bevrijd

refr.Waarheen, waarvoor
Single van:
Mieke Telkamp
Uitgebracht   1971
Schrijver(s)   Karel Hille
Producent(en)   Frank Jansen
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
1 (begrafenis top 10)


Het lied Waarheen, waarvoor werd bedacht en geproduceerd door Frank Jansen en uitgebracht in 1971. Het werd gezongen door Mieke Telkamp, waarbij ze werd begeleid door de High Five o.l.v. Harry de Groot. De melodie is van Amazing Grace en de tekst is, op verzoek van Jansen, geschreven door Karel Hille. Naar zeggen van Telkamp schreef Hille de tekst liggend in bad. Het lied wordt veel gedraaid op begrafenissen en crematies en voerde jarenlang de Begrafenis Top 10 aan. Waarheen, waarvoor was zo populair dat het Mieke Telkamp haar eerste gouden plaat opleverde.
#2 - February 02, 2017, 12:48:08 AM
Attachments:
« Last Edit: February 03, 2017, 10:22:32 AM by admin »
 
Yamaha Genos, Yamaha FMC 10 footcontroller
KRK  6 Studio Monitors


Print

Members:

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


There was an error while thanking
Thanking...