Kermisklanten

Started by montage, May 15, 2017, 07:56:41 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

montage

 [ You are not allowed to view this attachment ]


1= Jubilaeumswalzer
2= Zigeunertango



De Kermisklanten was een Nederlands accordeonduo, dat ook veel succes oogstte in Duitsland (als Die Kirmesmusikanten). Het duo bestond uit Henny van Voskuylen (Bunnik, 23 mei 1941 - Soestdijk, 12 januari 2010) en Coby Mol (Amersfoort, 22 juli 1944). Zij leerden elkaar kennen tijdens een afzonderlijk optreden op de bühne en besloten als duo verder te gaan. Ook privé klikte het goed en op 15 mei 1964 traden zij met elkaar in het huwelijk.

18 juni 1962
Nieuwe Oogst (AVRO)
Het tv-debuut van Henny en Coby van Voskuylen, toen nog als Las Estrellas (vanaf 1969 treden ze op als De Kermisklanten)
16 oktober 1969
Eerste elpee komt op de markt: 'Kermisklanken met de Kermisklanten' waarop o.a. ook de hit 'Zigeunertango' staat. In de periode van 1969 tot 2005 zijn - naast de vele singles- ettelijke lp's en cd's van hen uitgekomen. Het repertoire omvat niet alleen volksmuziek, evergreens en operamelodieën, maar ook nieuwe, door Henny geschreven stukken.
1970-1986
Op Losse Groeven en Op Volle Toeren (TROS)
Vele tv-optredens
5 april 1975
Eerste tv-show in Duitsland (ZDF) vanuit de Westfalenhallen in Dortmund
November 1976
Eerste grote Duitse tournee met 'Maria Hellwig Kommt'
11 april 1981
De nacht van het hart (VARA)
Live tv-show vanuit Ahoy in Rotterdam, waar het Groot TV-Orkest o.l.v. Harry van Hoof en het ballet van Penney de Jager De Kermisklanten begeleiden bij het nummer 'Crazy Accordeon'; het nummer komt op nummer 13 terecht van de Nationale Hitparade en staat 9 weken genoteerd.
25 juni 1983
In de Olympiahallen in München ontvangen Die Kirmesmusikanten uit handen van de minister-president van Beieren, Franz Jozef Strauss, de Duitse Cultuurprijs, ook wel de Oscar der Volkstümliche Musik genoemd: de Hermann Löns Medaille in brons. Het is de eerste keer dat een niet-Duitstalige artiest in de prijzen valt.
5 april 1984
Tv-special De Kermisklanten (TROS)
Bij het uitkomen van de nieuwe elpee '50 Hits' zendt de TROS een special van 50 minuten uit.
22 september 1984
In de Sporthalle in Keulen ontvangen Die Kirmesmusikanten uit handen van Einzi Stolz, de weduwe van Robert, de 'Robert Stolz buste'.
1986/1987
Henny is tijdens het carnavalseizoen Stadsprins van Amersfoort. Naast Henny als 'Stadsprins Joris XI', is Coby 'Gemalin'.
19 september 1987
In het Congrescentrum in Hamburg krijgen Die Kirmesmusikanten deze keer de Hermann Löns Medaille in goud
Najaar 1988
Producer Peter Koelewijn maakt een album met Frank en Mirella en de Kermisklanten: 'Heimwee naar de zee'. Hier wordt ook een tv-special gemaakt.
9 november 1989
Die Kirmesmusikanten verblijven voor een tv-optreden in het Friedrichstadt-Palast in Oost-Berlijn in het hotel Unter den Linden. Ze zijn ooggetuigen van de val de muur.
22 september 1990
In de Sporthalle in Keulen ontvangen Die Kirmesmusikanten de Hermann Löns Medaille in platina, inclusief de felicitaties van de aanwezige Dr. Richard von Weizsäcker, bondskanselier van Duitsland.
Januari 1991
Een Duitse filmploeg is een week in Nederland om een tv-special voor Sat 1 te maken over de nieuwe cd 'Herz zu Herz' van Die Kirmesmusikanten. Deze special wordt vele keren in Duitsland uitgezonden.
17 augustus 1991
In Suhl (toenmalige DDR) maakt de Oost-Duitse tv-zender DFF opnamen van het 'Herbert Roth Festival'. Die Kirmesmusikanten ontvangen hier de tv-prijs voor het 'Erfolgreichsten Instrumental-solisten paar 1991'.
12 december 1991
In Wiesbaden vindt de uitreiking van de jaarlijkse Bambi's plaats. Die Kirmesmusikanten zijn genomineerd.
Juli 1992
In samenwerking met Bild am Sontag en enkele tijdschriften van Burda-Verlag wordt een aantal cd's uitgebracht. Op het hoofdkantoor van Burda ontvangen Die Kirmesmusikanten een platina elpee voor de verkoop van meer dan 2,5 miljoen exemplaren.
November 1995
Henny van Voskuylen schrijft het nummer 'Wij Willen Niet Naar Huis' voor de zestiende editie van 'Kinderen voor Kinderen'.
Oktober 1997
Tournee door Zuid-Duitsland, waarbij een klein probleem wordt geconstateerd: bij Henny weigert één vinger van zijn rechterhand regelmatig dienst. Pas later zal blijken dat dit het gevolg is van een spierziekte.
10 januari 1998
In Chemnitz wordt door de ARD 'Die Gala der Preisträger 1997' live uitgezonden. Die Kirmesmusikanten zijn tweede geworden met het nummer 'Die Zillertaler Hochzeitsmarsch'. Het zal het laatste tv-optreden als accordeonduo zijn.
6 juli 1998
Professor dr. J.H.J. Wokke van het Academisch Ziekenhuis Utrecht meldt de diagnose: de progressieve spierziekte psma. De ziekte is te vergelijken met ALS (amyotrofe laterale sclerose). Wokke: "De zenuwen in het ruggenmerg sterven af, er is geen signaal naar de spieren, u krijgt spieruitval, dus krachtverlies, kortom u raakt verlamd en u komt uiteindelijk - doordat de spieren van uw longen niet meer werken - door verstikking om het leven. Er is geen geneesmiddel." Kort daarna worden De Kermisklanten genoodzaakt te stoppen met optredens.
29 april 1999
NOS Journaal 20:00 uur (NOS)
Lintjesregen in Nederland met reportage over De Kermisklanten. Henny en Coby van Voskuylen zijn op het Gemeentehuis van Soest benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
4 mei 1999
Laat de Leeuw (VARA)
De Kermisklanten op bezoek bij Paul de Leeuw t.g.v. de lintjes. Omdat Henny niet meer kan spelen, pakt Paul de accordeon en speelt 'De Zigeunertango'.
14 mei 2000
Jahrhundert Wunschkonzert der Volksmusik (ZDF)
Presentatrice Carolin Reiber nodigt Die Kirmesmusikanten in haar live-programma uit om afscheid te nemen van het Duitse publiek.
3 februari 2002
De Stoel (NCRV)
Persbericht: "Rik Felderhof ontmoet markante personen met een opvallende levensstijl. Vanavond De Kermisklanten Henny en Coby van Voskuylen. Deze naast Paleis Soestdijk wonende muzikanten veroverden met de accordeon grote delen van Europa. Een ernstige spierziekte bij Henny veranderde hun leven ingrijpend. Ze legden hun accordeon neer om nooit meer te spelen. Nederland 1, 20.52 uur."
Augustus 2005
Verschijning van het boek 'Maskerade van een accordeonduo'.
Autobiografie van Henny van Voskuylen. In 2001, drie jaar nadat bij hem een spierziekte is geconstateerd, ontstaat bij hem de idee om een boek te schrijven over zijn leven. Met de enige vinger die nog functioneert, realiseert hij dit. (uitgave Gopher Publishers, 259 pagina's, ISBN 90-5179-234-4)
17 juli 2007
Vinger aan de Pols (AVRO)
Persbericht: "Accordeonduo 'De Kermisklanten' staat dertig jaar aan de top. Totdat Henny ontdekt dat hij aan een slopende spierziekte lijdt. Vinger aan de Pols bezoekt het kranige duo in hun gezellige huis en spreekt over het leven met een slopende ziekte (PMSA). "Mijn doodvonnis", noemt Henny het. De invloed van de ziekte op het dagelijkse bestaan, niet alleen voor de zieke, maar zeker ook voor de partner. Accordeon spelen is niet meer mogelijk voor Henny en ook zijn vrouw Coby heeft haar instrument niet meer aangeraakt: "We zijn een duo", zegt ze, "zonder hem kan ik niet verder spelen"."
12 januari 2010
In zijn boek 'Maskerade van een accordeonduo' schrijft Henny over zijn reactie nadat hij in 1998 de diagnose verneemt: "Ik heb meteen gezegd dat ik het jaar 2000 in elk geval wilde halen, maar de behandelende artsen konden mij dat niet beloven, gezien de snelheid waarmee de ziekte om zich heen grijpt."
Op 12 januari 2010 overlijdt Henny thuis in Soest op 68-jarige leeftijd.
  •  

montage

 :cool2:
  •  

montage

  •  

ludo willems

  •